Pitanje #1

Pitanje korisnika

Poštovani,
Pre dva meseca osetio sam bol u desnom laktu, javio se i blagi otok. Bol mi onemogućava da potpuno ispružim i rotiram ruku. Osećam slabost u desnoj ruci i imam utisak da će mi ispasti stvari koje držim u njoj. Pri pokušaju da podignem nešto bol se jako pojača. Obratio sam se lekaru opšte prakse koji me je uputio na RTG. Na snimku su konstatovali Osteoarthrosis art.cubiti lat.dex. incip.
Koliko je ovo oboljenje ozbiljno, kako će dalje da utiče na moj kvalitet života i hoće li ikada ovaj bol prestati (prestao sam da vozim auto i počeo da učim da se hranim levom rukom). Inače pre 2 godine dijagnostikovana mi je spondiloza vrata i levog ramena, možda ima veze sa ovim, a možda i ne.

Srdačan pozdrav

Odgovor doktora

Poštovani,
Bol u laktu može nastati iz više razloga. Često to može biti trenutno preopterećenje ili posao kojim se bavite. Najčešće su u pitanju lateralni epikondilitis (teniski lakat) bol u spoljnem delu lakta, medijalni epikondilitis (golferski lakat) bol u unutrašnjem delu lakta, ili burzitis (zapaljenje burze – sluzne kesice koja je pridodata zglobu lakta).
Rendgenska dijagnoza koju navodite ukazuje na početne degenerativne koštane promene, koje verovatno nisu uzrok vaših bolova. Nemate razloga za brigu. Bol će odgovarajućim lečenjem prestati i moći ćete potpuno normalno da funkcionišete.
Potrebno da se javite lekaru koji se bavi ovom problematikom (ortoped ili specijalista za bol), koji će postaviti dijagnozu i na osnovu toga odrediti odgovarajuću terapiju, i dati savete kako bi se izbeglo ponavljanje tegoba.

Srdačan pozdrav

Ostala pitanja korisnika

Podeli sa prijateljima